Saturday, February 28, 2009

BRIDGING DIGITAL DIVIDE DANGAN KERJASAMA KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON

( BRIDGING DIGITAL DIVIDE -BDD)
ANJURAN
KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN MALAYSIA
MAJLIS DAERAH BEAUFORT
DAN KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON
Laman Web rasmi : - http://beaufort.bdd.org.my

sebanyak 20 buah komputer yang lengakap telah diperuntukkan bagi pelaksanaan BDD pekan Weston


Bridging Digital Divide merupakan satu Projek Kementerian Perumahan Dan Kerajaan tempatan yang dikelolakan dibawah kerajaan tempatan . Projek ini telah dimulakan pada 23 April 2007 diaman 6 buah loksai telah dipilih untuk iaitu :-

1. Kampung Baru Pokok Asam - PERAK
2. Kampun Telaga Papan - Kemaman TERANGGANU
3. Kampung Telui Tua - Daerah Sek KEDAH
4. Rumah Pangsa Lobak - Seremban NEGERI SEMBILAN
5. Kampung Weston - Beaufort SABAH
6. Kampung Baru Pekan Nenas - Daerah Pontian JOHOR

OBJIKTIF
Objektif pelaksanaanya adalah seperti berikut : -
1. Mengurangkan jurang digital anatar kumpulan miskin bandar dengan kumpulan berkemampuan di Bandar
2. Menjadikan Kumpulan Miskin bandar celik IT agar dapat memanafatkan segala peluang digital yang ada .
3. Memberikan peluang yang sama rata kepada kumpulan kurang berada dalam masayarakat untuk mengaksis dan menggunkan maklumat dan pengetahuan ICT untuk mencipta nilai .
4. meningkatkan pendapatan , taraf hidup dan kualiti hidup kumpulan miskin bandar melalaui inisistif ICT .
5. Meningkatkan penglibatan kumpulan miskin bandar ke dalam arus perdana dalam proses pembangunan negara bagi merialisasikan wawasan 2020 .
Komuniti Bestari Pekan Weston selaku penyelaras projek, amat berterima kasih kepada kerajaan kerana telah memperuntukkan sejumlah 20 buah Komputer yang lengkap bagi keperluan masyarakat setempat di pekan weston . Usaha dan kerjasama akan terus dipertingkatkan agar mencapai matalamat yang diharap - harapkan .

PEMBUAT PERAHU PVC NELAYAN YANG BERJAYA -DI PEKAN WESTON

EKONOMI
AHLI - AHLI KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON
Haji Azis Haji bin Abd Rahman merupakan seorang anak tempatan yang gigih mengusahakan pembuatan Perahu PV bagi memenuhi permintaan masayarakat nelayan sekitar Pekan weston . tempahan dan permintaan juga diterima dari sekitar daerah Beaufort ,sipitang, Menumbuk dan Kula Penyu . Beliau yang juga salah seorang ahli Komuniti BESTARI Pekan weston mampu menghasilkan sebuah perahu dalam tempoh yang agak singkat tampa sokongan peralatan mesin yang berteknologi . Syabas dan tahniah atas usaha gigih beliau dan bagi yang ingin membuat tempahan : hubungi

Hj Azis Hj Abd Rahman
Kg. Hulu Weston 89808 Beaufort Sabah

0195310566

MAJLIS DIALOG POLIS DAN PEMIMPIN MASYARAKAT MUKIM WESTON

Sebaik- baik kamu ialah orang yang tidak meninggalkan akhiratnya kerana dunia dan tidak meninggalkan dunianya kerana akhiratnya , sebaiknya tidak bersusah payah hhanya kerana manusia ( bukan kerana Allah )
AL KITAB ...

"DIMANA BUMI DIPIJAK DISITU LANGIT DIJUNJUNG "

" KESELAMATAN NEGARA TANGGUNGJAWAB BERSAMA "


Pada 30 mAC 2008 . Jam 10.00 Pagi bertempat di balai Polis Pekan Weston Satu Mejlis Dialog Pemimpin - Pemimpin Masyarakat Mukim weston bersama P.D.R.M IPD Beaufort telah diadakan . Majlis yang dipengerusikan oleh Encik Junaidi Omar Ali selaku Pengerusi Pelaksana telah berjaya merumuskan beberapa pendekatan bagi menangani masalah gejala sosial remaja masa kini yang terlibat dengan perilaku yang tidak sihat . Segala rumusan dari persetujuan dielog diangkat untuk diteleti dan seterusnya dilaksanakan sebagai pencegahan diperingkat awal.

Apa yang lebih penting majlis ini juga diharapkan dapat merapatkan hubungan silaturahim diantara pemimpin masyarakat , Polis , dan badan NGOs yang ada di pekan weston . Majlis dimeriahkan lagi dengan ke hadiran Timbalan Ketua Polis Daerah Beaufort ASP Encik Gazali Abd Gani selaku wakil kepada Ketua Polis Daerah Beaufort .Diantara Pemimin Masayarakat Dan Badan NGO Yang hadir diantaranya Wakil Ketua Ank negeri , Ketua Kampung , Pengerusi JKKK, Persatuan Belia , Ikatan Relawan Weston , Persatuan Silat , dan Ketua Masyarakat Cina Weston yang melibatkan 9 buah kampung .

KEMAHIRAN DAN PENGALAMAN TEKNIKAL PERALATAN LETRIK DIMENAFAATKAN OLEH AHLI KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON


EKONOMI
AHLI AHLI -KOMUNITI BESTARI
PEKAN WESTON


Encik Mohd Tahir Omar Salah seorang Ahli Jawatankuasa K. BESTARI Pekan Weston yang telah berhijrah ke Johor Baharu selama hampir 13 tahun telah memenafaatkan kemahiran dan pengalaman beliau sebagai juruteknik perkapalan dalam bidang elikterikal telah membuka perniagan sendiri di pekan weston . Kini setalah hampir tiga tahun menetap sepenuhnya sebagai ahli masyarakat weston beliau kini membuka bengkil sendiri bagi memberikan perkhidmatan membaik pulih peralatan letrik seperti Radio , Peti TV , Peti Sejuk , Komputer ,Misin Basuh , Mesin Jahit , Kipas dan lain lain lagi . Beliau bukan hanya menerima tempahan disekitar Pekan Weston bahkan telah menerima tempahan dari luar daerah Beaufort , Sipitang dan Kuala penyu . Justeru tempahan yang telah beliau terima memberikan pulangan keuntungan yang lumayan bagi menyara keluarga beliau . Bak kata pepatah " Hujan Emas di negeri Orang Hujan Batu di negeri sendiri " ... Tak sama ditempat sendiri ... Ujur beliau penuh yakin .

Dalam keadaan cabaran masa kini yang begitu mencabar pelbagai peluang dan ruang disediakan oleh kerajaan bagi disi olah kalangan belia . Apa yang lebih penting ilmu dan kemahiran perlu ada bagi menempah kejayaan yang diharpkan . Tidak ada yang mustahil bagi kita sekiranya dilakukan dengan bersungguh - sungguh .

Bagi yang berhasrat memerlukan perkhidmatan Pembaikan peralatan Leterik ( Mahireliktronek weston ) mengadakan perkhidmatan terus ke rumah kediaman disekitar Daerah Beaufort , Sipitang , Kuala Penyu .

hubungi :-
Mohd Tahir Omar
Kg Weston 89808 Beaufort Sabah
0127067192
0146790017
0127227485

SUMBAR HASIL LAUT DIMENAFATKAN OLEH - AHLI KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON

EKONOMI AHLI -AHLI
KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON
Belacan Weston yang siap untuk dipasarkan
Udang bubuk sedia untuk diproses

Udang bubuk Yang diproses untuk dibuat belacan

Proses membuat keropok lekor

Encik Danin bin Merusin @sarmin salah seorang ahli Jawatankuasa Komuniti Bestari gigih menjalankan perusahan kecil yang berasaskan sumbar perikanan di Pekan weston . Pelbagai produk dihasilkan diantaranya Keropok Udang , Keropok lekor , pembuatan belacan,bebola ikan dan udang kering. Beliau yang dibantu oleh isteri dan anak anak bergiat aktiv sejak 2 tahun lalau dimana hasil produk beliau selain dipasarkan pada penduduk setempet ianya juga dipasarkan keluar Daerah Beaufort, Membakut , Papar , Tenom dan sipitang .

Sesunggunhnya beliau percaya usaha yang dijalankan secara kecil - kecilan bagi memenafaatkan hasil laut mampu membawa pulangan keuntungan yang lumayan . Beliau yang juga menjalankan perusahan kecil ini tampa bantuan kewangan kerajaan telah membuktikan bahawa modal bukanlah prasyarat untuk menentukan sesuatu kejayaan akan tetapi keyakinan dan usaha yang gigih adalah resepi yang terbaik untuk berjaya . Namun begitu beliau yang hanya menjalankan perusahan ini dirumah kediaman berhasrat memperbesarkan perusahan beliau dengan mendapatkan mesin dan bangunan sendiri bagi hasil perusahan kecil beliau . Tentunya bantuan dan pinjaman diperlukan untuk menjayakan hasrat tersebut .Untuk Tempahan beliau boleh dihubungi dialamat :
Kg Laut Weston
Peti Surat 346 ,
89808 Beaufort Sabah
No. Tel : - 013-5446142 atau 014-6791200

Thursday, February 26, 2009

PERUTUSAN - Laman Web Rasmi K.BESTARI kebangsaan


KETUA PENGARAH PENERANGAN MALAYSIA

Komuniti BESTARI merupakan satu Program Gerakan Rakyat (peoples movement) yang dinamik, berwawasan berasaskan kesukarelaan dan berdikari.Dengan adanya Komuniti BESTARI, sistem penyampaian maklumat secara dua hala antara kerajaan dan masyarakat hingga ke peringkat akar umbi akan berjalan dengan lancar dan berkesan.Pada masa kini, penubuhan Komuniti BESTARI telah bertambah menjadi 1094 buah di seluruh negara.Ini menunjukkan Kementerian Penerangan memandang serius tanggungjawab yang diamanahkan kepada Komuniti BESTARI dalam meningkatkan ilmu pengetahuan komuniti supaya mereka dapat menggunakan maklumat secara bijaksana untuk menangkis fitnah dan tohmahan yang boleh meruntuhkan sistem dan perpaduan dalam negara ini.Ejen perubahan yang dibangunkan oleh Jabatan Penerangan Malaysia ini sentiasa menitikberatkan kualiti kehidupan masyarakat pelbagai kaum di negara ini tidak kira sama ada dari aspek politik, sosial serta ekonomi.

Oleh itu, sistem pengurusan Komuniti BESTARI perlu diberi perhatian yang khusus dalam memastikan matlamat penubuhan serta visi dan misinya akan tercapai.Sesungguhnya tidak dapat disangkal lagi Komuniti BESTARI memikul tanggungjawab yang berat untuk membentuk rakyat Malaysia menjadi sebuah komuniti yang berpengetahuan dan bestari.Semoga misi Komuniti BESTARI untuk membentuk masyarakat yang bermaklumat dan bijaksana sejajar dengan wawasan negara akan tercapai di masa hadapan.Dato’ Haji Abdullah bin Morad

PROGRAM LAWATAN BAHAGIAN PENYELIDIKAN IBUPEJABAT JABATAN PENERANGAN MALAYSIA KUALA LUMPUR KE KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON 2008


Seketika menikmati Jamuan di gerai anjung subuh Pekan weston


gambar kenangan bersama rombongan Jabatan Penerangan bersama sebahagian Jawatankuasa Komuniti BESTARI pekan Weston


Pegawai Penerangan Daerah Cik Marlina Jamlin bergamabr kenangan berasam rombongan Ibu Pejabat Jabatan penerangan Kuala Lumpur .

AHLI KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON -MENJADIKAN PEMBUTAN GAMBUS SEBAGAI SUMBAR PENDAPATAN


gambus yang sedang didalam proses pembuatanMasayarakt Beruni tidak terkecuali menerima limpahan budaya gambus yang cukup senonim dengan masyarakat melayu . Kebanyakan masyarakat berunai di sabah khususnya masih aktiv membudayakan permaian muzik teridisinol Gambus yang diwarisi secara turun temurun .

Tuan Hj Muhiddin Hj Mokti salah seorang masyarakat Berunai daripada kampong Lubuk weston Beaufort Sabah yang juga AJK Komuniti BESTARAI Pekan Weston masih aktiv dan berkemahiran memainakn peralatan gambus . Beliau juga menjalankan aktiviti membuat gambus sebagai sumbar pendapatan yang lumayan . Pengliabatan beliau dalam permaian dan membuat gambus telah diwarisi daripada seorang guru tua dari Negara berunai darusalam Tun Hj Tasim , Sejak berumur 17 tahun sehinggalah hari ini beliau meneruskan pembuatan dan permainan irama gambus .

Beliau juga sering diundang untuk mengadakan persembahan dimejlis- mejlis penting kerajaan diperingkat daerah , Negeri dan Kebangsaan . Terbaru beliau telah diberikan mandat untuk memimpin kumpulan Okestara gambus peringakt negeri anjuran Persatuan masyarakat Berunai Sabah dan Lembaga Penggalakan Pelancungan Sabah .


Diantara kejayan besar yang beliau pernah laksanakan ialah mencipta The Malaysia Book Of Record dengan Memainkan gambus selama 24 jam tampa henti dengan penyertaan 24 orang pemain gambus semasa Pesta Nelayan Tamu Besar Weston anjuran Komuniti BESTARI Pekan Weston dan Persatuan Masyarakat Berunai Sabah Cawangan Weston . Hampir 5 ribu pengunjung telah menyaksikan percubaan beliau dan kumpulan beliau pada ketika itu dan telah berjaya menamatkan permainan tersebut .

Pada beliau permainan gambus dan pembuatan ini harus dipertahankan sekligus diperturunkan kepada genarasi muda hari ini . Apa yang lebih penting ianya mampu mendapatkan sumbar pendapatan yang lumayan .

Mengikut legenda permainan dan pembuatan gambus suku kaum berunai terlalu banyak pantang larangnya yang antaranya pengambilan kaya gambus hendaklah dilakukan sebaik sahaja terbit matahari . Sementara itu sebelum menebang kayu – kayu yang hendak dibuat gambus selawat sedikit mentra akan dibacakan . Adalah menjadi larangan ketika menebang kayu tersebut penglihatan tertumpu kearah lain ,Sambil menebang kayu tersebut akan diiringi dengan pantun “ MASAK IKAN GULAI REBUS , DISAPAK DENGAN DSILAUK KITANG , KALAU DIPANTING IRAMA GAMBUS , HATI YANG SUSAH MENJADI SENANG . Sementera itu ketika gambus yang telah siap dibuat ianya menjadi larangan besar disentuh oleh wanita – wanita mengandung dan dalam kadaan Haid . Secara keseluruhanya gambus yang dibuat dengan penuh teliti dan memerlukan kapakaran tersendiri .

Bagi yang berminat membuat tempahan boleh dibuat di No Tel : - 0198015913 ( RM350- RM 500)

PENTARAMA JABATAN PENERANGAN - BERSAMA KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON DIHADIRI 3 ,OOO PENDUDUK SETEMPAT 23 OGOS 2008

" PENTARAMA JABATAN PENARANGAN HIBURAN BERINFOMASI "
KOMUNITI BESTARI PENGGERAK PEMBANGUNAN MINDA

" Apa yang saya harapkan masyarakat hari ini sedar bertapa pentingnya perpaduan , Kerana tampa perpaduan dan hubungan yang baik diantara sesama ahli masayarakat sudah tentu ianya menjejaskan perancangan pimpinan dan kerajaan bagi membangunkan negeri dan negara . kepada genarasi muda disarankan agar sentiasa menimba ilmu disamping memperkukuh jati diri demi mendapani masa depan yang penuh mencabar .. Petikan Ucapan YB Dtuk Hj Sapawi Hj Ahmad Ahli Parlimen P.178 Sipitang semasa merasmikan PENTRAMA JABATAN PENERANGAN SABAH Di Pekan weston

Anak - anak merdeka Komuniti BESTARI Pekan Weston

Gambar kenangan sebahagian artis Pentarama Jabatan Penarangan

Sebahagaian VIP yang hadir YB Datuk Hj Sapawi Hj Ahmad / YB Kamarlin Hj Ombi / En Yunus Safrin /


YB Datuk Hj Sapawi Hj Ahmad Ahli Parlimen sipitang Menyampaikan Komputer Kepada Pengerusi KomunitiBESTARI Pekan Weston ( En Junaidi Omar Ali ) disaksikan Oleh YB En Kamarlin Hj Ombi ADUN Lumadan dan Penelong pengarah Jabatan Peneranagn En Yunus HJ Safrin


Dibelakang tabir Penerbit bersama Pegawai Penerangan Daerah Beaufort

KARNIVAL TAMU MERDEKA KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON -22-23 HB OGOS 2008 MERIAH .....


" PENGGERAK PEMBANGUNAN MINDA "
Tarikh : 22-23 Hb Ogos 2008
Masa :- 9.00 Pagi Hingga 8.00 Malam
Dilancarkan kan oleh YB Tuan Kamrlin Hj Ombi - adun n27 Lumadan


Kesempatan menunggang kuda kota belud menyerikan karnival tamu merdeka


Puan Sundri ( Peserta India tunggul ) :- Menyertai pertandingan Menebar rambat

Seorang suri rumah menyertai pertandingan menebar rambat
Tiup belon sehingga pecah acara kanak -kanak

Sukneka - mengutip gula- gula sempena Karnival
Persembahan Kebudayaan

sukaneka kanak kanak memeriahkan majlis
Sukanrakyat - Pertandingan Menganyam ketupat

En Yunus Hj Safri dan Jawatankusa berbincang sesuatu


Gerai - gerai jualan prudok hasil kampung dijual sempana karnival


Pertandingan IT sempana Karnival tamu merdeka

En Danin Marusin dan Isteri Pn Siti Salmiah Omar Ali ( Pertandingan Lagu lagu asli )


Tamam Tahir dan Isteri ( Angela martin )

Hj Mohamad & isteri


Pn Sarainah Amit dan Encik Simbun amit